Leek en Tolbert sluiten zich aan bij wereldwijde Ketting Kledingruil beweging

16 dagen geleden gepubliceerd

Vanaf 1 mei kunnen inwoners van Leek en Tolbert deelnemen aan de Ketting Kledingruil, een initiatief dat het gemakkelijk maakt om kleding te ruilen met buurtgenoten. Het is leuk, gratis en duurzaam en is een vast onderdeel van het Nederlandse landschap geworden.

Hoe werkt het?

Het concept is eenvoudig: Ketens worden opgezet door lokale vrijwilligers. Er wordt een route uitgestippeld en grote tassen gevuld met kleding worden door de deelnemers aan elkaar doorgegeven. Mensen kunnen zich aanmelden via de website van de organisatie. Zodra de tas door de persoon voor je bij je thuis is afgeleverd, is het tijd om te winkelen! Je houdt wat je leuk vindt en stopt iets terug dat nog in goede staat is en klaar voor een nieuwe eigenaar. Daarna breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. Het versterkt het gemeenschapsgevoel in de buurt.

Van lokaal initiatief naar internationaal succes

Het idee werd geboren in Amsterdam tijdens de eerste Covid-19 lockdown en verspreidde zich snel naar andere steden. Door alle Kettingen op één website bij te houden, werden deze rondreizende kledingtasgemeenschappen een beweging. Inmiddels zijn er meer dan 440 Kettingen in Nederland, met in totaal meer dan 16.000 deelnemers. Het initiatief is nu ook in het buitenland aan het groeien onder de naam The Clothing Loop.

Duurzaamheid centraal

Duurzaamheid is voor de meeste deelnemers een belangrijke reden om mee te doen. Ze houden van kleding, maar niet van de impact van de mode-industrie op de planeet. Het ruilen van kleding heeft een echt effect: één persoon die gemiddeld 1 kledingstuk per maand ruilt in plaats van iets nieuws koopt, bespaart zo’n 40 miljoen liter water en ongeveer 40 kilo CO2-uitstoot. Ketting Kledingruil wil binnen 5 jaar 1 miljoen ruilende deelnemers bereiken, want hoe meer we ruilen, hoe groter de positieve impact.

Lokale betrokkenheid

Jantine, de organisator van de Clothing Loop in Leek en Tolbert, ziet dit als een geweldige kans om duurzamer met kleding om te gaan en roept dames met kledingmaat M of L op om zich aan te melden voor de tas.