Middag-Humsterland ontvangt meer dan een miljoen euro voor toeristische ontwikkeling

29 dagen geleden gepubliceerd

Het Nationaal Programma Groningen (NPG) heeft meer dan een miljoen euro toegekend aan Gastvrij Middag-Humsterland. De bijdrage van €1.025.600 zal besteed worden aan het vergroten van de leefbaarheid en de ontwikkeling van toerisme in het gebied. Daarnaast zal het geld worden gebruikt voor de promotie van het Nationaal Landschap in de gemeente Westerkwartier.

Oude cultuurlandschap van West-Europa

Middag-Humsterland is een van de oudste cultuurlandschappen van West-Europa en het enige nationaal landschap in de provincie Groningen. Het omvat een gebied van ruim 5 hectare, met dorpen zoals Garnwerd, Ezinge, Feerwerd, Saaksum, Oldehove en Niehove.

Gastvrij Middag-Humsterland is een initiatief dat erop gericht is de wensen van de inwoners en dorpen in het gebied te realiseren.

Positieve economische en ecologische gevolgen

De gemeente Westerkwartier is zeer tevreden met de bijdrage. Wethouder Bert Nederveen: ‘We zijn geweldig blij met deze bijdrage voor Middag-Humsterland. Hier kunnen we mooie initiatieven mee steunen, zorgen voor goede faciliteiten zoals parkeervoorzieningen en de bekendheid van dit prachtige landschap vergroten. Dit betekent een flinke impuls voor recreatie, toerisme en leefbaarheid met positieve gevolgen voor economie en biodiversiteit.’

Verbeteringen aan de infrastructuur

Met het toegekende geld wordt onder andere de entree van Ezinge en de buitenruimte van Museum Wierdenland aangepakt. In Niehove worden parkeerplekken aangelegd voor bezoekers, en in het gebied zullen hubs worden geplaatst waar elektrische auto’s kunnen worden opgeladen. Vanuit deze hubs kunnen bezoekers het Middag-Humsterland te voet of met de fiets ontdekken.