Museum Nienoord ontvangt €230.000 voor nieuwe museumzaal voor rijtuigencollectie

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Museum Nienoord in Leek in Groningen heeft een bijdrage van €230.000 ontvangen van de VriendenLoterij om nieuwe museumzalen in te richten. De huidige opslagplaats, gevuld met berlines, sledes, koetsen en andere rijtuigen, is momenteel slechts beperkt toegankelijk voor het publiek. Dankzij deze bijdrage kan het museum deze historische collectiestukken beter tentoonstellen en de entree van het museum aanpassen aan de moderne eisen.

Verheugde reacties

Directeur Geert Pruiksma reageerde verheugd op het nieuws. Hij stelde dat de collectie beter verdient dan een gesloten depot en dat het de droom van het museum was om de collectie toegankelijk te maken voor bezoekers. Volgens Pruiksma wordt de verbeelding van het publiek enorm geprikkeld door de rijke en wereldwijd unieke collectie die boordevol verhalen zit.

Jonne Arnoldussen, managing director van de VriendenLoterij, benadrukte dat dankzij de deelnemers van de loterij bijgedragen kan worden aan het tonen van deze bijzondere collectie rijtuigen in Noord-Nederland.

Over Museum Nienoord

Museum Nienoord, ook bekend onder de voormalige naam Nationaal Rijtuigmuseum, huisvest een collectie van 250 rijtuigen, 70 sleden en duizenden toebehoren in een 16e-eeuwse borg, omringd door indrukwekkende tuinen. De collectie is zowel qua kwaliteit als kwantiteit de belangrijkste rijtuigcollectie in Nederland en heeft internationale allure. Het museum vertelt het verhaal over reizen, de ontwikkeling van techniek, ambacht, mobiliteit en maatschappelijke veranderingen en fungeert als kenniscentrum voor borgen, stinsen, kastelen, landgoederen en musea die regelmatig objecten tonen uit de Nationale Rijtuigcollectie.

Bijdrage van de VriendenLoterij

De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij de 1,3 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2023 een bedrag van €143,5 miljoen schenken aan 60 culturele partners en ruim 3.700 goede doelen, clubs en verenigingen.