Bijzondere status voor graven van Molukse KNIL-militairen in Nuis en Marum

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De graven van Molukse KNIL-militairen op de begraafplaatsen in Nuis en Marum krijgen een speciale status. Dit houdt in dat nabestaanden en rechthebbenden van deze graven geen grafrechten meer hoeven te betalen en de graven niet geruimd zullen worden. Het is een erkenning van de diensten van de KNIL-militairen en een gebaar van respect voor de Molukse gemeenschap in het Westerkwartier.

Eerbetoon aan de KNIL-militairen

De speciale status is bedoeld als eerbetoon aan de KNIL-militairen die jarenlang voor Nederland hebben gevochten en als gebaar van respect voor de Molukse gemeenschap in het Westerkwartier. Het gaat om 45 graven op het kerkelijk en gemeentelijk deel van de begraafplaats in Marum en 39 graven op de begraafplaats in Nuis.

Volgens wethouder Harry Stomphorst wil de gemeente Westerkwartier hiermee iets terugdoen voor de Molukse gemeenschap. “We tonen hiermee ons respect voor de eerste generatie Molukse mensen. In 1951 zijn zij als KNIL-militairen met hun gezinnen onvrijwillig naar Nederland gekomen. De Nederlandse overheid heeft hen slecht behandeld. Met het toekennen van de bijzondere status van de graven in Marum en Nuis erkennen we de inzet van de KNIL-militairen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië. En ook het leed van deze militairen en dat van hun gezinnen na hun aankomst in Nederland. Dit leed is nog steeds voelbaar bij de Molukse gemeenschap in onze gemeente.”

Voorbereidingen en onderhoud

Het college heeft in november 2022 besloten de graven van Molukse KNIL-militairen een bijzondere status te geven. Het afgelopen jaar heeft de gemeente gebruikt om de invoering hiervan voor te bereiden en te zorgen voor een zorgvuldige financiële afwikkeling. Dit is gedaan in samenwerking met de Molukse Wijkraad, Stichting Talitha Kumi en Stichting Bijzondere Algemene Begraafplaatsen Westerkwartier.

Er zijn afspraken gemaakt over het onderhoud van de graven. De Molukse Wijkraad, Stichting Talitha Kumi en/of nabestaanden en rechthebbenden zorgen voor het klein onderhoud van de grafmonumenten. De gemeente zorgt voor het groot onderhoud van de grafmonumenten.

Informatiebijeenkomst

Op woensdag 17 april is er een informatiebijeenkomst voor de Molukse gemeenschap in Bunga Pala in Marum. De gemeente organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met de Molukse Wijkraad en Stichting Talitha Kumi.

Geschiedenis van de Molukse KNIL-militairen

In 1951 vertrok een groep Molukse KNIL-militairen met hun families vanuit Indonesië naar Nederland. Dit was niet vrijwillig. De Molukse soldaten hadden gevochten in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Omdat ze voor Nederland vochten, konden ze na de Indonesische onafhankelijkheid niet langer blijven. Ze werden ondergebracht in kampen, onder meer in Nuis. De omstandigheden waren zwaar en de verwachting dat ze weer terug konden keren, kwam niet uit. De Molukkers werden, soms onder dwang, verspreid over Nederland. De Molukse bevolking voelde zich in de steek gelaten door de Nederlandse overheid. Tot op de dag van vandaag is dit voelbaar in de Molukse gemeenschap.