Gemeente Westerkwartier verstrekt subsidie voor elektrische schoolbus Lauwerzijl

26 dagen geleden gepubliceerd

Het college van B&W van de gemeente Westerkwartier heeft ingestemd met het verzoek van de vervoerscommissie Lauwerzijl voor financiering van een nieuwe elektrische schoolbus. De commissie had een eenmalig beroep gedaan op de gemeente om de aanschaf van een nieuwe, duurzame bus mogelijk te maken.

Geschiedenis van de schoolbus in Lauwerzijl

Van 1920 tot 1999 was er een Christelijke Basisschool in het dorp Lauwerzijl. Door een daling in het aantal leerlingen werd de school gesloten en de kinderen verhuisden naar een nieuwe schoollocatie in Grijpskerk. Voor hun vervoer werd een bus gekocht, gefinancierd door de verkoop van de meesterwoning in Lauwerzijl, donaties en bijdragen van ouders.

De noodzaak van een nieuwe bus

De huidige bus is aan vervanging toe en het dorp wil graag een elektrische variant aanschaffen. Er is voldoende budget voor een standaard bus, maar de extra middelen voor een elektrisch exemplaar ontbraken. De vervoerscommissie heeft daarom een eenmalig beroep op de gemeente gedaan om de financiering voor de elektrische bus rond te krijgen.

Het belang van de bus voor Lauwerzijl

De wethouder van de gemeente Westerkwartier, Bé Schollema, prijst de inzet van de vervoerscommissie en benadrukt het belang van de bus voor de leefbaarheid van het dorp. Volgens hem kan de bus jonge gezinnen aantrekken om zich in Lauwerzijl te vestigen.

Toekomstige financiering

Naast de gemeentelijke subsidie zal ook een beroep worden gedaan op het Nationaal Programma Groningen om de financiering voor de elektrische bus rond te krijgen. Deze bus kan weer jaren mee en produceert geen CO2-uitstoot meer, waarmee het vervoer voor de kinderen uit Lauwerzijl duurzaam wordt vastgelegd.